Vloženo: 10.4.2010, Typ: Z tisku, Zdroj: MF Dnes, Vydáno: 10.4.2010, Odkaz na původní článek
Patříte-li k uvědomělým spotřebitelům a třeba navíc i toužíte podporovat místní producenty, máte v Olomouckém kraji například možnost zamířit do desítek prodejen provozovaných přímo zemědělci nebo zemědělskými družstvy, kde většinou koupíte maso a masné výrobky, ale i ovoce či další zemědělské produkty. V automatech můžete získat už na dvacítce míst čerstvé mléko a díky projektu Najdi si svého farmáře je snazší najít i místa, kde můžete v kraji nakupovat přímo „ze dvora“ od zemědělců ovčí či kozí sýry, kozí mléko, ale i drůbeží maso. Nyní jsou tu registrovaní čtyři farmáři.
Kladete-li navíc důraz na biokvalitu, máte šanci k nákupu trvanlivých potravin – například obilí, mouky, ořechů či těstovin – v Potravinovém klubu fungujícím pod olomouckou pobočkou Hnutí Duha. A ve zdejším Bioklubu koupíte také čerstvou zeleninu či živočišné produkty, například vajíčka, biomaso či kozí a kravské biomléko. „K nám si pro čerstvé maso jezdí lidé z Olomouce, Vyškova, ale třeba i Brna. Jezdí i restauratéři, ale hlavně jsou to soukromníci, kteří je mají pro vlastní potřebu. Hlavním důvodem je to, že naše masné produkty jsou bezlepkové, nepoužíváme totiž žádné náhražky. Určitě tu ale lidé mají také záruku čerstvosti a kvality. Je to všechno maso z našich chovů,“ uvádí například Jitka Kadaníková, zástupkyně vedoucího podnikové prodejny Lešany zemědělského družstva Vícov na Prostějovsku.
Pro maso amasné produkty lidé alemohou mířit i jinam, například na jatka v Brodku u Přerova Zemědělského družstva Kokory či do Dubické zemědělské vDubicích či Bludovské v Bludově na Šumpersku.
Nakoupit přímo ze skladu se dají ale třeba i jablka, višně, hrušky či švestky. Pro ty si mohou zájemci v době jejich sklizně jezdit do dětkovických sadů Hospodářského družstva Určice. Jablka tu navíc prodávají od sklizně až do května. „Přímo tady u nás prodáváme čtyřicet procent produkce. Jezdí si k nám většinou soukromníci s bedýnkou, prodáváme ale i obchodníkům, zbytek míří přes odbytové družstvo do obchodních řetězců. Kilo jablek tu stojí od pěti do patnácti korun,“ přibližuje vedoucí ovocnář Pavel Melka. Kilo višní či švestek tu podle něj v sezoně dostanete za šest sedm korun, hrušky zhruba za deset korun. „Určitě je nákup u nás levnější než v obchodě. Lidé také mají jistotu, kde to ovoce rostlo, my navíc používáme jen omezené množství hnojiv,“ vysvětluje Melka a dodává, že ten, kdo přijede jednou, začne k nim většinou pro ovoce jezdit pravidelně.
Levné bio koupíte v Potravinovém klubu
Náročnější spotřebitelé, kteří dávají přednost výrobkům v biokvalitě, se mohou stát členy Potravinového klubu olomoucké pobočky Hnutí Duha. „Jsme neformální sdružení lidí, kteří se snaží si objednávat základní potraviny přímo u ekologických zemědělců z okolí. V ideálním případě se jedná o velkobalení biopotravin, které daleko necestují,“ popisuje správkyně klubu Jana Kynclová. Upozorňuje ale, že praxe je komplikovanější. V Olomouckém kraji se totiž ekozemědělci zaměřují převážně na živočišnou produkci. Některé trvanlivé biopotraviny jsou proto z větší dálky, jiné jsou zase z menší vzdálenosti, ale ne přímo s certifikovanou biokvalitou.
„Členem potravinového klubu se může stát každý složením vratné zálohy 300 korun na svůj účet a zápisem do knihy. Dále je nutné si uložit kredit, z něj se pak při nákupu čerpá. Při každém příchodu do klubu si pak každý může nabrat a navážit, kolik potravin chce,“ popisuje Kynclová a dodává, že klub je nevýdělečným podnikem a ona se o něj stará jako dobrovolnice.
„Důležitým faktorem je i to, že objednáváme ve velkém množství a pak si tyto produkty rozebereme podle konkrétní potřeby. Každý si proto nosí své vlastní použité sáčky nebo sklenice. Tím snižujeme spotřebu obalů,“ dodává Kynclová.
A co můžete v klubu koupit? Například české celozrnné těstoviny bio, žitnou chlebovou/špaldovou mouku celozrnnou bio, ale i ekologický prací prostředek od Olomouce či domácí kim chee (mléčně kvašená zelenina podle korejského receptu).
Díky projektu Najdi si svého farmáře nyní můžete na internetu nalézt i další zemědělce, kteří se třeba přímo neživí produkcí, ale nabízejí tak zvaný prodej ze dvora. VOlomouckém kraji se zatím registrovali čtyři. Například Monika Dimitrovová z Hrabišína na Šumpersku nabízí živé kravské mléko, kozí mléko, králičí maso a kozí sýr balkánského typu, pro ovčí sýry se zase zájemci mohou vypravit do Brníčka u Zábřeha za Michalem Hrdličkou.
FAKTA Tipy na prodejny producentů
ZD Vícov – masné výrobky podniková prodejna Lešany (po–pá 8–18, So 8–11); Lešany 200, tel.: 582 375 001 HD Určice – jablka, višně, švestky, hrušky Dětkovice, tel.: 582 357 132, 604 244 344 ZD Kokory – prodej masa, uzenin provozovna Jatka Brodek u Přerova, Štefánikova ul. (út–pá 7–16.30); provozovna Kokory – bývalá Jednota (po–pá 7–16.30, so 7–11); tel.: 581 741 855, 602 539 224 Dubická zemědělská a. s. – prodej masných výrobků Družstevní 5, Dubicko, tel.: 583 449 011 Bludovská a. s. – prodej masných výrobků, zemědělských plodin Špalkova 156, tel.: 583 238 183 (po–pá 6.45–15.30) Řeznictví a uzenářství František Keprt, Mohelnice – prodej masných výrobků Družstevní 10, tel.: 583 431 148 Řeznictví a uzenářství Klimeš, Bušín – prodej masných výrobků Bušín 19, tel.: 583247113
Potravinový klub Hnutí Duha Olomouc
Dolní nám. 38, tel.: 585 228 584 Nabídka – výběr, ceny za kg těstoviny* ČR 22 Kč, brambory* ČR 15 Kč, mák modrý domácí Olomoucko 80 Kč, ovesné vločky* ČR 20 Kč, pohanka* ČR 40 Kč, pšenice* ČR 15 Kč, hnědý řepný cukr Vrbátky u Prostějova 45 Kč, mouka žitná chlebová* ČR 21 Kč *výrobky bio
Najdi si svého farmáře
Monika Dimitrovová, Hrabišín 133, tel.: 775358387 Produkty: živé kravské mléko, kozí mléko, králičí maso, kozí sýr balkánského typu – natur Michal Hrdlička, Brníčko 32, Brníčko u Zábřeha, tel.: 777577077 Produkty: ovčí sýry Pavlína Přecechtělová, Březina 11, Březina, tel.: 608728988 Produkty: brambory, drůbeží maso – kuřata, kachny, husy, krůty, hovězí a vepřové maso Kozí farma ROZINKA, Jarmila Zelenská, Příční 147, Čelechovice na Hané, tel.: 608369772 Produkty: kozí mléko
„K nám si pro čerstvé maso jezdí lidé z Olomouce, Vyškova, ale třeba i Brna.“ Jitka Kadaníková podnik. prodejna Lešany.
Alžběta Melkusová