Ekoporadna > Odpady > tříděný odpad Olomouc

Ekoporadna - Odpady

tříděný odpad Olomouc

Pavla Chalupová dne 12.12.2007 v 16:19 napsal(a):

Dobrý den!
Studuji v Olomouci a bydlim zde na soukromé koleji. Bohužel se na naších kolejích roznesla nějaká (doufám) zastaralá zpráva, že i tříděný odpad z Olomouce nakonec skončí na společné skládce komunálního odpadu. A náš zprávce je o tomto tvrzení přesvědčen (snad na podkladě osobního sdělení někoho z technických služeb). Věřím, že možná na počátku toho,jak se začal třídit odpad, ještě nebylo domyšlené, ani úlpně kontrolované využití tříděného odpadu a tak stejně skončil na skládce. Bohužel , a toto tvrzení jsem už slyšela od více kamarádů, to lidi odradilo a třídění odpadů už nevěří.
Chtěla bych vás poprosit o nějaké materiály k tomu, jak se třídí odpad v Olomouci a hlavně jeho využití. Potřebovala bych nějaké oficiální potvrzení o tom, co se děje s tříděným odpadem a kdo a jak to kontroluje.
Jsem totiž přesvědčená o tom, že pak nebude důvod se nepřipojit k třídění odpadů, protože i ostatní ubytovaní studenti jsou z domu zvyklí odpad třídit a za podpory našeho zprávce, který má velkou autoritu, to pujde velmi snadno. Navíc kontejnery jsou od koleje pár kroků.
Děkuji za radu i pomoc!
Můžete mě kontaktovat na mailu: co.jinac@tiscali.cz
Případně bych se pro nějaké materiály mohla stavit i osobně.
PS:
Před poštou u Náměstí Republiky stojí kontejnery na papír a sklo. Nevím, proč tam nejsou i na plasty a nápojové kartony. Muzete mi ještě poradit, jak je tam zajistit?

(ekoporadce) dne 14.12.2007 v 16:19 napsal(a):

Dobrý den,
odpad z barevných kontejnerů, je-li správně vytříděn, neskončí na skládce. Kontejnery a jejich svoz jsou dost nákladná záležitost a část potřebných financí je získávána právě prodejem vytříděných surovin. Provozovat třídění „jen tak naoko“ by bylo opravdové plýtvání. Kromě toho rostoucí podíl odpadů recyklovaných (a nikoliv spalovaných či skládkovaných) předpokládá i závazná část Plánu odpadového hospodářství statutárního města Olomouc.
Pokud je ovšem obsah kontejneru velmi znečištěn jinými příměsemi (ať už nevytříditelným odpadem nebo jinými využitelnými surovinami) skončí na skládce. Bylo by totiž příliš náročné tento odpad znovu vytřídit. Takové případy se však stávají jen velmi zřídka a je snaha tomuto předcházet (např. pomocí informačních kampaní).
Až uvidíte svozové auto Technických služeb, podívejte se na něj pozorně: po straně vozu určitě objevíte ceduli, která označuje, jaký druh odpadu právě sváží.
Pokud stojíte o oficiální potvrzení, že město Olomouc odpad třídí, zavolejte Technické služby města Olomouce, a.s. (http://www.tsmo.cz/) např. pana Musila z Odpadového hospodářství (tel.: 585 700 027).
Pokud máte zájem o materiály související s Vaším dotazem, můžeme Vám v kanceláři nabídnout řadu letáků s odpadovou tematikou. Např. Nespalujte odpad doma, Nebezpečný odpad v Olomouci, Nebezpečné odpady, Nápady – Ne odpady.
Z informačních listů: Vratné lahve jsou výhodnější, Skládky a spalovny odpadu. Dále materiály věnované kompostování bioodpadu.
V těchto dnech chystáme leták o třídění odpadu v Olomouci (většina uvedeného textu bude součástí tohoto letáku).
Takže pokud máte o některé z výše uvedených materiálů (nebo jakékoliv jiné) zájem, stavte se v Ekoporadně Hnutí DUHA Olomouc na Dolním náměstí (nad Hanáckou restaurací).
Máme otevřeno: po, út, čt : 13:00 – 17:00; st: 10:00 – 13:00; pá: 13:00 – 17:00

V každé obci je systém třídění odpadu jiný, v Olomouci se třídí podle následujících zásad:

Papír
z modrých kontejnerů putuje přímo do papíren, které jej zpracovávají znovu na papír. Tento cyklus může papírovina absolvovat cca 6 x krát. Pokud papír roztřídíte doma na jednotlivé druhy a odnesete do sběrny, bude lépe využitelný.
ANO Lepenka, novinový a křídový papír, staré knihy (bez tvrdých desek) atd.
NE Tetrapak, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, propisovací a pauzovací papír, použité plenky a hygienické potřeby, kombinované obaly C/PAP

Sklo
roztříděné na barevné (zelené kontejnery) a čiré (bílé kontejnery) vykupují sklárny (např. Moravia Glass Kyjov). Střepy se zbavují nečistot a mísí se sklářským pískem. Moderní technologie mohou pro výrobu nového skla použít až 100 % střepů, v ČR cca 80 %. Větší zájem je o sklo čiré, kde ve výchozí surovině nejsou barevné příměsi; je proto třeba bílé sklo třídit zvlášť pečlivě.

ANO Sklenice a lahve bez víček (kroužek kolem hrdla nevadí), tabulové sklo, střepy.
NE Porcelán, plexisklo, drátěné sklo, autosklo, varné sklo, zrcadla, žárovky, monitory.

Plasty,
které odložíte do žlutých kontejnerů se na dotřiďovací lince ve Chválkovicích rozdělují podle druhů. Největší zájem je o PET láhve, z nichž se vyrábí umělá vlákna – náplně do spacáků, bund apod. (v ČR firma Silon, a.s., Planá nad Lužnicí; největší část však putuje do zahraničí a to převážně do Číny). Pěnový polystyren recykluje v Ostravě firma Ekostyren. Z ostatních druhů se vyrábí plastové výlisky např. protihlukové stěny, vegetační tvárnice, lavičky aj. (Mosev plast, a.s. Nová Hradečná).
ANO Sáčky, folie, plastové kelímky a lahve od potravin i kosmetiky atd. V malém množství i pěnový polystyren (jinak patří do sběrného dvora).
NE PVC (novodurové trubky, lino aj.), obaly od olejů (jedlých i minerálních), nebezpečných látek a léků, molitan, kombinované obaly (značené symbolem tří šipek a kódem C/PAP; C/ALU)

Nápojové kartony
včetně uzávěrů patří do červených kontejnerů. Odvážejí se do Žimrovic u Opavy, kde z nich firma Kappa Morava Paper odděluje papírová vlákna, z kterých opět vznikne papír.. Plastová a hliníková složka se spaluje; v ČR také funguje linka na zpracování nápojových kartonů na stavební desky.
ANO Sešlápnuté nápojové kartony včetně uzávěrů.
NE Jiný odpad.

Železo, hliník a další kovy
nemají vyčleněné zvláštní kontejnery. Hliníkové a železné plechovky můžete odevzdat ve sběrnách druhotných surovin. Drobný hliníkový odpad (víčka od jogurtů, alobal atd.) můžete donést do Ekoporadny Hnutí DUHA Olomouc nebo sběren Hopr (ul.Libušina a Tomkova). Hliníkové obaly zpracovává firma Metal Recycling z Rýmařova, na ingoty do tavicích pecí. Výroba i recyklace hliníku je velmi energeticky náročná; je proto lepší se těmto obalům vyhýbat. Hlíník od železa poznáte pomocí magnetu.

Bioodpad
čili zbytky z kuchyně , listí, ořezané větve, trávu aj.nelze ZATÍM v Olomouci třídit do kontejnerů. Bioodpad můžete odevzdávat ve sběrných dvorech či sběrových sobotách. Odtud pak putuje na kompostárnu v Kralicích na Hané. Z organických zbytků si snadno připravíte kompost, ať už na zahradě nebo v domácím kompostéru. Bližší informace získáte v ekoporadně Hnutí DUHA Olomouc nebo na www.ekodomov.cz.

Nebezpečný odpad,
jakým jsou obaly od nebezpečných látek, (auto)baterie, zbytky chemikálií, staré zářivky aj., nepatří do popelnice. Odevzdávejte do sběrného dvora nebo během pravidelných sběrových sobot na vyhrazená místa.

Elektrospotřebiče,
které dosloužily a nelze je opravit, odevzdávejte k likvidaci ve sběrných dvorech nebo – jsou-li kompletní - při nákupu spotřebičů nových (kus za kus stejného typu). V některých prodejnách můžete rovněž odevzdat staré baterie.

Pokud máte zájem o přistavení dalšího kontejneru, volejte na magistrát města Olomouce – odbor životního prostředí, Oddělení odpadového hospodářství a péče o prostředí Ing. Radima Plachého (tel.:588 488 332 ).

S pozdravem Hana Kovaříková

Vložit nový dotaz v tématu Odpady | Zpět na seznam témat

Reagovat

Položky označené * jsou povinné.


(ochrana proti spamu)